Dieta w Stwardnieniu Rozsianym

Spis treści

Tabela artykułów spożywczych
Artykuły spożywcze Polecane Niepolecane
Warzywa wszystkie świeże lub głęboko zamrożone, warzywa pędowe świeże zioła kuchenne warzywa w tłustych sosach (sposób przygotowania)
Owoce strączkowe wszystkie rodzaje
Owoce wszystkie rodzaje świeże lub zamrożone
Ziemniaki gotowane w małej ilości wody, jako puree z mlekiem, gotowane w folii, kartofle w mundurkach, zapiekane z serem frytki, nieodpowiedni tłuszcz stosowany do smażenia ziemniaków
Chleb chleby pełnoziarniste
Artykuły i produkty zbożowe płatki pełnoziarniste, ryż, makaron pełnoziarnisty, makaron sojowy
Ciasto, pieczywo suche i ubogie w tłuszcze, ciasta lub ciasto na bazie twarogu i olei z dodatkiem oleju z kw. Linolowym i możliwie mało jajka ciasta z jajkami, torty śmietankowe, pieczone w tłuszczu
Orzechy i pestkowce orzechy włoskie, laskowe, migdały, pestki sojowe, pestki słonecznikowe, sezam
Napoje wody mineralne zawierające wapń, czyste soki owocowe, napój (woda mineralna + białe wino), 1 lampka czerwonego wina, soki warzywne alkohol
Mleko i produkty mleczne maślanka, serwatka, chude mleko, ubogi w tłuszcze kefir i inne produkty kwaśnego mleka, chudy twaróg, ser o zawartości tłuszczu poniżej 45% w suchej masie śmietana, wszystkie bogate w tłuszcze produkty mleczne, sery powyżej 45% tłuszczu w suchej masie
Tłuszcze, oleje oleje: sojowy, lniany, rzepakowy, z orzechów laskowych, margaryna sojowa, olej z kiełków pszenicy słonina, smalec, masło
Jajka 1 żółtko na tydzień produkty zawierające jajka np. ciasto, makaron
Ryby wszystkie ryby morskie i słodkowodne, skorupiaki Przygotowane z nieodpowiednimi tłuszczami
Mięso i wędliny dwa małe dania mięsne na tydzień wszystkie wędliny, szynka, podroby